440388.jpg

Miksi esimerkiksi Vaasa ei kehity

Joku syyhän siihen pitää olla että Vaasa ei ole kehittynyt viime vuosikymmeninä, käpertynyt niille sijoilleen. Edellytyksiä pitäisi olla. Onhan Vaasa ikimuistoinen maakuntakeskus, on yliopisto, on suuri sairaala, maantieteellinen Ruotsi yhteys, valtion laitoksia jne.

No yksi osasyy on tietysti tämä ihmisjärjen vastainen kuntarakenne. Ongelmat jotka johtuvat siitä että Mustasaari "piirittää" Vaasaa. Asioita ei suunnitella kokonaisuutena vaikka väestö ja suunnittelutarpeet käytännössä ovat yksi kokonaisuus. Mutta tämä ei selitä kaikkea. Onhan Suomessa kaupunkeja joita naapurikunta ympäröi mutta silti kehitys (väkiluvunkin) on ollut Vaasaan verrattuna ylivertaista.

Pitkään Vaasan ongelmaa ihmeteltyäni olen keksinyt mistä tämä muumioituminen johtuu. Niin monia hyviä puolia kuin  kaksikielisyyteen liittyykin niin luulen että juuri tämä on pysähtyneisyyden perimmäinen syy. Yksikielisissä kaupungeissahan päätöksenteko menee suunnilleen niin että oikeisto ja vasemmisto kiistelevät, etsivät kompromisseja miten ja mitä kehitetään kaupungin parhaaksi. Vaasassa on yksi rintama enemmän eli RKP. Ihan maalaisjärjellä on helppo kuvitella kuinka paljon vaikeampi on sovitella niin että löytyy kaikkia miellyttäviä ratkaisuja kun kahden päärintamaan sijasta osapuolia on kolme. Kun tähän vielä lisätään pohjalainen jääräpäisyys niin eiköhän tässä ole taustat Vaasan näivettyneisyydelle. No tietysti Pohjanmaalla niinkuin muuallakin kuntaliitosten vaikeuden perisyy on se että kunnalliselämään liittyvien (suoja)työpaikkojen määrä vähenee.